Eindrapport Burgercoöperatie De Rijpel

De Werkgroep BC De Rijpel rondt haar haalbaarheidsonderzoek voortijdig af. In de oorspronkelijke planning zou dit sowieso einde juni gebeuren, maar het Coronavirus stuurde ook onze plannen in de war. Straatonderzoek en presentaties zijn er mede om die reden niet van gekomen. Echter, zoals in Hofkompas van juni 2020 werd vermeld, is ook de minimale respons op onze ideeën een belangrijke reden om de koers te verleggen. Voor nu is een drietal ontwikkelingen vermeldingswaardig.

 1. De enquête Tennispark ’t Lobke, welke door de Werkgroep BC De Rijpel werd ondersteund, is per 1 juli 2020 beëindigd. Onze insteek was de bestemming van het verlaten tenniscomplex. In concreto wilden wij graag weten of er überhaupt interesse bestaat, vooral in de directe omgeving, om een collectieve wijkmoestuin op de locatie van het tennispark te realiseren. De resultaten worden door de initiatiefnemers zelf gepubliceerd, maar we kunnen hier wel alvast verklappen dat animo voor een moestuin aan de Nemerlaerhof zo’n beetje op 50% blijft hangen. Niet erg overtuigend dus.
   
 2. De Werkgroep BC De Rijpel rondt een eindrapport af per 1 juli 2020 met betrekking tot wat officieel heet: “een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een burgercoöperatie in en voor de wijk Rijpelberg”. Waarschijnlijk is een burgercoöperatie voor velen een té abstract begrip en te ver van het bed. De bakens worden verzet van een strategisch onderzoek naar een meer praktische invulling.

  Ten gevolge van deze stap komt ook punt 1 in een ander licht te staan. De inspanningen om een moestuin onder de vlag van BC De Rijpel ‘uit de grond te krijgen’ worden op een laag pitje gezet. We weten niet wat de bestemming is/wordt en vangemeentewege is het oorverdovend stil. We blijven de ontwikkelingen echter volgen. Bij elke andere optie die zich mogelijk aandient zullen we erin duiken en u laten weten wat we er van denken. U kunt uw ideeën en reacties ten aanzien van BC De Rijpel en de moestuin te allen tijde kwijt op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  Het gaat te ver om het rapport in de Hofkompas te behandelen. Het Burgercooperatie De Rijpel - Haalbaarheidsonderzoek Eindrapport biedt zowel een uitgebreide analyse en inventarisatie van opties als conclusies en aanbevelingen om tot een burgercoöperatie te geraken. Het bevat een weerslag van de stappen die we vanaf september 2019 hebben gezet. Het rapport biedt leesstof voor een ieder die toch wil weten wat wij hebben uitgespookt in de afgelopen maanden. Met name wijkbewoners worden uitgenodigd om het document (gratis en zonder veel gedoe!) te downloaden van onze website. Het rapport biedt ook veel aanknopingspunten voor bijvoorbeeld beleidsvoorbereiders en -makers of andere personen of organisaties die vergelijkbare initiatieven willen ontplooien. Het rapport is digitaal beschikbaar in de Download sectie van www.bcderijpel.nl.
   
 3. Ook per 1 juli 2020 wijzigt het doel van de Werkgroep BC De Rijpel.  Glenn stopt om persoonlijke redenen als werkgroeplid en we kunnen met de nieuwe agenda heel goed nog enkele nieuwe enthousiastelingen gebruiken.

  De nieuwe kerngroep gaat trachten een knooppunt van activiteiten ofwel een Event Hub op te starten, waarin zoveel mogelijk events, acties en activiteiten worden gebundeld, die in, voor en door de wijk Rijpelberg worden georganiseerd. Zie het als een soort “denk- en doe tank”, waarin bestaande initiatieven zo mogelijk worden geïntegreerd en nieuwe ideeën onder eigen vlag ontwikkeld.

  De activiteiten worden op hoofdniveau gecategoriseerd volgens de vier bekende BC De Rijpel thema’s: Groen, ZWOC, Vervoer en Centrale. Van insectenhotel tot zorgcafé, van multiculti keuken tot workshop muziek, schrijven of toneel, van leesclub tot wijkfestival, van autodelen tot boodschappendienst, van bewegen tot dansen, lezingen/presentaties/beurzen en een zomer- en Kerst-Nieuwjaarsprogramma in de Brem, etc. De lijst is potentieel oneindig! rganiseren, coördineren, centraliseren, uniformeren, administreren, plannen, verbinden, duwen, voorbereiden, rubriceren, archiveren, etc.

  Uiteraard zijn alle ontwikkelingen in lijn met de doelstellingen en structuurvisie vanuit het eerder genoemde haalbaarheidsonderzoek en wordt deze Event Hub een eerste stap in de richting van een burgercoöperatie. Kennis, ervaring, middelen én mensen komen slim tezamen op één plek!

Waar we naar toe willen verandert dus niet, wel de route er naar toe. Zo kan het zijn dat parallel aan de Event Hub meer praktische initiatieven worden gestart. Gedetailleerde informatie mag u van ons verwachten na de zomer. We houden u op de hoogte!

In augustus verschijnt geen Hofkompas, dus in dit blad zult u pas in september 2020 weer iets van ons kunnen vernemen. Volg ons op Facebook, bezoek de website en lees ook het digitale nieuws via Ditisonzewijk.

De oproep voor input van de kant van de wijk zelf blijft, al willen we ons vanaf nu richten op hele praktische zaken. Heb je (flarden van of uitgewerkte) ideeën of wil je de Event Hub komen versterken? Twijfel niet en bel/app naar 06-22545594 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .