We zitten ongeveer op de helft van ons onderzoek. Er staan ons nog enkele drukke maanden te wachten. We zetten de ontwikkelingen even op een rijtje.

Werkgroep BC De Rijpel

De Werkgroep BC De Rijpel bestaat naast initiatiefnemer Hans Geurts (algemeen en thema Groen) uit Frits Wuts (thema Vervoer), Glenn van Lierop (thema ZWOC ofwel Zorg-Welzijn-Onderwijs-Cultuur) en Cees van der Ploeg (thema Centrale). In de afgelopen maanden zijn we op diverse fronten actief geweest. We hebben persoonlijke gesprekken gevoerd met wijkbewoners die  op een of andere manier willen meedoen in een uiteindelijke burgercoöperatie. Onze missie, doelstellingen, thema’s en plannen zijn via diverse media voor het voetlicht gebracht. We hebben per thema een uitgebreide analyse gedaan van de (on)mogelijkheden op korte én op langere termijn.

Haalbaarheidsonderzoek

Let wel, we zijn dus bezig met een haalbaarheidsonderzoek! De coöperatie is er nog niet en of die er überhaupt komt hangt vooral af van de wijkbewoners. In eerste instantie gaat ’t om Rijpelberg, maar mogelijk later ook Brouwhuis en/of Dierdonk. Wij inventariseren zowel aanbod als behoefte en stellen per eind juni 2020 vast of we na de zomer wel of niet starten met de op- en inrichting van een Burgercoöperatie De Rijpel.

Planning

  • LAST MINUTE WAARSCHUWING! Onze planning kan in de komende weken/maanden behoorlijk in de war worden geschopt, daar ook wij afhankelijk zijn van de ontwikkelingen met betrekking tot het Corona virus! Voor exacte datums, tijden en locaties zie onze website en/of volg onze Facebook pagina.
  • Vanaf half maart is er een langlopende enquête. Bij voorkeur wordt de enquête online op onze website ingevuld. Aanvullendzullen we u in persoonlijke interviews rechtstreeks trachten te benaderen, op diverse locaties.
  • Vóór de zomer staat een aantal presentaties op het programma, waarin zowel thema’s en activiteiten als planning en structuur van een uiteindelijke organisatie aan bod komen. Locatie is Wijkcentrum De Brem.
  • Afsluitend is er een presentatie van het eindrapport in Wijkcentrum De Brem.

We splitsen mogelijke activiteiten van een burgercoöperatie op per thema en in fasen. Wat is realiseerbaar op korte termijn (1-2 jaar) en wat moet op een langere tijdlijn (3 jaar+) worden geplaatst? Voor de zomer van 2020 willen we weten óf BC De Rijpel een feit kan en moet worden of dat we moeten vaststellen: 'nice try, goodbye ...'

Communicatie

We hebben qua communicatie in de resterende periode van ons onderzoek gekozen voor een zeer herkenbaar beeld, en wel dat van de ‘Gekke Mier’. Voor uitleg/toelichting verwijzen we naar het artikel over Gekke Mieren.

Ben jij een zogenaamde majoor? Doe nu al mee! Wil je pas in een later stadium worden meegesjouwd? Meld je vast aan voor de nieuwe route! Heb je helemaal geen interesse? Volg de ontwikkelingen en beslis later.

In allerlei uitingen zal de mier van BC De Rijpel een rol spelen. Een betere metafoor is nauwelijks denkbaar. We trachten de wijk Rijpelberg alternatieven te bieden voor uitgesleten routes. Als wereld en maatschappij (én wijk!) zijn we veranderd van een betrokken, collectief ingestelde maatschappij in een verzameling van individuen, die het goed voor zichzelf willen hebben en anderen steeds meer nare dingen toewensen. Dat móet en kán anders! Als we maar willen! Samen staan we sterk!

Eén organisatie, één loket

Burgercoöperatie De Rijpel beoogt een parapluorganisatie te zijn. Geen eilandjes, maar bundeling van kennis en kracht. Thema's als Groen, Vervoer, ZWOC en Centrale plaatsen we als een soort afdeling achter één loket, waardoor extra rompslomp en kosten wordt vermeden, voor zowel de leden als de organisatie.

Ten slotte

  • Laat ons weten wat u van ons idee vindt middels de enquête. Via interview of online. Eén versie is genoeg. Interview gedaan? Dan hoeft u niet meer de online versie in te vullen. Heeft u de enquête al online ingevuld? Zeg het meteen tegen de enquêteur.
  • Hou onze website, Facebook en DIOW in de gaten voor events, datums en tijden en zet ze meteen in uw agenda.
  • Kom naar en praat mee in een aantal interactieve presentaties in De Brem. Van ons kunt u een overzicht verwachten van de (on)mogelijkheden van een burgercoöperatie op korte en lange termijn. Er wordt vooral ook tijd ingeruimd voor uitwisseling. Stel uw vragen en denk mee over thema’s en activiteiten. En alles is uiteraard onder het genot van een kopje koffie of zo.
  • Uiteraard staat het u vrij om ons te benaderen met al uw vragen en opmerkingen. Online, via mail of telefoon, tijdens interviews en presentaties of een ontmoeting in De Brem.

Samen staan we sterk!

In ons eentje of met enkele mensen gaat het niet werken. Of het nu gaat om (mantel)zorg, energie, centrale voorzieningen of een collectieve moestuin, we zullen met velen de schouders eronder moeten zetten. Pas dan krijgt ons onderzoek een praktisch vervolg. Laat u meeslepen door de gekke mieren, op een nieuwe route, op naar nieuwe mogelijkheden voor uzelf en/of de hele buurt of wijk.

 

 

Voor nieuws en achtergronden verwijzen we naar onze website (www.bcderijpel.nl), Facebook (@BCDERIJPEL) en onze vaste stek op Ditisonzewijk: https://helmond.ditisonzewijk.nl/author/bcderijpel/. In Wijkcentrum De Brem en diverse andere locaties zullen herkenbare flyers komen te liggen.

U ziet, wij gekke mieren proberen u met alle macht naar een nieuwe route te slepen. Het is aan ú of u er klaar voor bent. Misschien tot ziens tijdens de enquête en/of presentaties?


Like en volg de Facebook pagina. Word lid van de Facebook groep en denk mee. Ook kun je bellen, mailen of Whatsappen. Er zijn vele wegen die naar de Rijpel leiden …

Tel/Whatsapp

E-mail

Website

Facebook

06-22545594 (Hans Geurts)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  /  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.bcderijpel.nl

https://www.facebook.com/bcderijpel/ width=25%