Over mieren en mensen

Mieren zijn net mensen. Mensen zijn net mieren. Een mensenmaatschappij functioneert niet veel anders dan een mierenkolonie. Om uitgesleten paden te vervangen heb je verkenners nodig. Arjen Postma heeft hier een naam voor: de gekke mieren. Zij gaan waar de meeste mieren uit het nest nooit zullen (durven) gaan. Wanneer een gekke mier een nieuwe vestigingslocatie heeft gevonden gaat ie één voor één de mieren uit het oude nest naar de nieuwe plek dragen. Letterlijk! Vele (zo niet de meeste) mieren zijn hier niet van gediend en proberen zo snel mogelijk terug te gaan naar het oude nest. Een zogenaamde ‘majoor’ echter, die blijft op de nieuwe plek en gaat ook weer mieren van het oude naar het nieuwe nest proberen te slepen. Enzovoorts.

Herkenbaar? Voor ons in elk geval wel degelijk! Voor nog wat meer achtergrond hebben we 3 interessante webstekken voor je:

  • Op de site van Human staat de originele Brainwash Talk van ‘nationale boswachter’ Arjen Postma , die de term ‘gekke mier’ heeft gemunt (link, 12 minuten)
  • Ben je meer een Youtuber en wil je een snelle samenvatting? (link)
  • Lagant geeft een duidelijke uitleg over de noodzaak en functie van gekke mieren en o.a. de positie van een majoor in de kolonie (link)

Ben jij een majoor? Doe nu al mee! Wil je pas in een later stadium worden meegesjouwd? Meld je vast aan voor de nieuwe route! Heb je helemaal geen interesse? Volg de ontwikkelingen en beslis later.